fbpx

Fastelavn og katte

Knap er januar overstået før bagerens vindue bugner med fastelavnsboller. Det er tegn på Fastelavns kommen, med udklædning, fastelavnsris og tøndeslagning. Der skal krones en kattekonge og kattedronning, men hvad har en gammel tradition om faste egentlig med katte at gøre?

Den oprindelige fastelavn

I gamle dage fastede man i 40 dage op til påsken. Fasten betød at man gjorde sig klar til påske og holdt sig fra luksusvarer som f.eks. kød. Men inden da, holdte man et brag af en fest, for både store og små – men især for de voksne. En del af festlighederne gik ud på at skræmme det onde væk. Det gjorde man ved at klæde sig i uhyggelige klæder og vifte det dårlige ud af hinanden med fastelavnsris. Desuden slog de voksne katten af tønden som børn gør det i dag. Men dengang var der ikke frugt og slik indeni tønden. Der var en stakkels levende kat.

Slå katten af tønden

Man slog på tønden til der var hul og katten kunne komme ud. Uskadt har katten næppe været efter sådan en omgang, men hvis den ellers var i stand til at løbe væk, fik den som regel lov til det. Katten blev nemlig set som et symbol på det onde og ved tøndeslagning fik man jaget ondskaben væk.

Katten er ofte fejlagtigt blevet et symbol på ondskab i menneskets historie.

Det var kun mænd der slog katten af tønden og den som først fik hul på tønden blev udnævnt som kattekonge. Han kunne så vælge sig en kattedronning blandt pigerne (det lyder altså også skummelt!). På Amager fik kattekongen sågar et helt års skattefrihed! Hvis det var præmien i dag, tror jeg vi så meget lange køer ved tønderne til Fastelavn!

Det smerter mig at læse om hvordan vi behandlede katte engang, men det er vigtigt for at forstå menneskets forhold til katten og de problemer vi har stadig har med uønskede katte. Vi kan trøste os med at fastelavn er en meget uskyldig fest i dag, hvor ingen dyr lider overlast. Vi har beholdt titlerne kattekonge og kattedronning, pynter med katte på tønder og fastelavnsris og ifører os måske katteører som udklædning. Kattens status er klart forbedret siden 1800 tallet, men deres ry er fortsat plettet fra den gamle overtro om at katte bringer ulykke.

Jeg lavede fastelavnsris med internatkattene da jeg var frivillig på kattehjem.

Et MIS-tænkeligt væsen

Der er stadig mange i dag der finder katten mistænkelig. Derfor er det vigitigt at vi rykker ved de skrøner der omgiver kattens væsen, der f.eks. siger at katten er utilregnelig, lumsk, egenrådige og asociale. Det siger man kun, hvis man ikke kender til katte.

Sorte katte sidder stadig længere på internat og venter på hjem.

Nutidens fastelavnskatte

Jeg har bemærket at katte på fastelavnspynt i dag ofte er sort eller sort/hvid. Mon det stammer fra den traditionelle fastelavn hvor man troede at sorte katte var onde? De sorte fastelavnskatte er også altid helt rundrygget, som om de er sure. Selvom ansigtet måske smiler sødt, siger deres kropssprog noget andet. Det kan være at det bare er mig som overtolker, men det virker som om katten stadig – delvist – portrætteres som noget farligt ved fastelavn.

Fra Netto avisen: Rundryggede katte man kan tæve til plukfisk.

Jeg har derfor lavet noget alternativt fastelavnsklip med glade kattekonger og kattedronninger, som kan pynte på fastelavnsris, i eller på tønden eller på bordet. Lad os potrætere kattene som de forkælede små royale som de bør være.

Fastelavn har ikke en fast dato men falder altid mellem 1. februar og 7. marts. I 2022 fejrer vi Fastelavn d. 27 februar. Herunder kan du købe mine Fastelavns katte klip, hvis du vil være med på et nyt positivt kattebillede til fastelavn. Du er samtidig med til at støtte katte i nød, da 25% er øremærket til en katteforening.

One thought on “Fastelavn og katte

  1. Pingback: Sankt Hans hekse og katte - Almisse Shop

Comments are closed.