fbpx

Sankt Hans hekse og katte


Snart er det Sankt Hans og de fleste danskere samler sig om bål, Shu-bi-dua sang og hekse. Har man sagt heks har man også sagt kat og er en heks ikke bare en slags kattedame? I hvert fald hvis man skal tro på tegningerne. Her kommer lidt om sommer traditionen Sankt Hans og om heksen på bålet.

Hvad fejrer vi?

Sankt Hans aften fejres d. 23 juni og her markerer vi både midsommeren (som falder d. 21 juni) og Johannes Døberens fødselsdag d. 24 juni. Johannes – her forkortet Hans – var Jesus’ fætter der, som navnet antyder, døbte Jesus. Hans fødselsdag finder sted omkring solhverv og præcis et halvt år senere, fejrer vi Jesus’ fødselsdag nær vintersolhvervet (21 december). For mange betyder Sankt Hans nok allermest at nu er det endelig sommer!

Bål tradition

Traditionen tro samles vi om et stor bål til Sankt Hans og synger midsommervisen. Dette skulle symbolisere overgangen til noget nyt, nemlig at dagene bliver kortere. Men bålet skulle også holde det onde væk. Sankt Hans aften skulle nemlig være en særlig magisk aften, på godt og ondt. Det onde kan bl.a. være hekse, som jo har været meget frygtet engang. Det siges at heksene flyver til Bloksbjerg på kosteskaft denne aften og det er velkendt at man brændte hekse på bålet i gamle dage. Derfor ser man ofte en hekse lignende dukke på toppen af Sankt Hans bålet. Traditionen med heksedukker på Sankt Hans opstod dog først i 1900 tallet – længe efter den sidste hekseafbrænding.

Hekse i Danmark

I Danmark foregik hekse afbrændinger fra midt 1500 tallet til slut 1600 tallet. Størstedelen fandt dog sted mellem 1617-1622 under Christian den fjerdes rige. Det hed sig at man skulle fordrive enhver form for trolddom for at undgå dommendag. Enhver der udøvende magi kunne blive dømt, men det var næsten kun kvinder der blev mistænkt for hekseri. De der før havde været kendt for at kunne hjælpe med høsten via særlige evner og som borgerne gladeligt gjorde brug af, gik nu en grum død i møde. Men ofte handlede dommen om hekseri, ikke så meget om folk der udøvede trolddom og besværgelser. I virkeligheden var det ofte simpel jalousi overfor f.eks. en dygtig erhvervs drivende kvinde eller også handlede det om almindelig uvenskab. Disse kvinder blev typisk beskyldt for hekseri af kvinder, der selv var blevet beskyldt for hekseri og som blev tortureret indtil de udpegede deres bekendte som hekse. Og sådan gik den endeløse jagt på hekse under Christian den fjerde. Var man først blev udpeget som heks, skulle man være højtstående i samfundet og have magthavende venner til at tale sin sag, for at være heldig at gå fri for en dødsdom. Også selvom der aldrig kunne føres bevis på deres magiske evner. Straffen var altid døden på bålet. Det har været en farlig tid at leve i, hvor man skulle passe på med at være for dygtig, stikke snuden frem og især med at få fjender!

Den sidste heks og katten Puus

Den sidste heks blev henrettet i 1693. Det var Anne, en 74-årig bondekone der blev udpeget af en anklaget kvinde under totur. Anne indrømmede at djævlen var kommet til hende i skikkelse af en sort kat, som hun kaldte “Puus”. Og således havde hun solgt sin sjæl til Fanden selv og udøvede trolddom mod dem der trodsede hende. Alt dette var dog noget som Anne tilstod under totur og senere i retten forklarede hun, at hun fandt på det hele, fordi hun blev truet med at få tungen skåret ud. Jeg ved ikke om Anne allerede havde hørt historier om at hekse og katte skulle være forbundet eller om det var hende der, med sit kendskab til folks overtro om katte, endegyldigt fik kædet de to sammen i historien og kunsten fremover. Katten blev i gamle dage ofte beskyldt for ondskab, ulykke og mystik, så forbindelsen til trolddom var nærliggende. Intet tyder dog på at man gik særligt efter kattedamer, når der skulle brændes hekse. Ofte var det nærmere tilfældigt og meget uheldigt at blive udpeget som heks. Men i dag kan man ikke tegne en heks uden hendes tro firbenede følgesvend.

Hekseri i dag

Hekseri er en stor og kedeligt del af kvinders historie. Selv efter at man stoppede med at brænde kvinder på bålet, forfulgte ordet “heks” kvinder i mange år. Med rødstrømpe bevægelsen i 70’erne fik ordet dog en renæssance. På Femø lejren tog man ordet tilbage og vendte det til noget positivt. Eftersom det ofte var kloge og dygtige kvinder der blev dømt som hekse, må det jo være en kompliment at blive kaldt heks, nu hvor vi ved at hekse ikke er lig med ondskab! I dag har vi endnu et boost i den feministiske bevægelse og heksen er blevet populær igen. Eftersom heksen er kendt for at forbinde sig med naturen (herunder også dyr) er hekseri også relevant i klimakampen. Heksen er simpelhen blevet naturens ambassadør. Hekseri kan i dag være mange ting: Tarot kort, astrologi, ritualer, det spirituelle, plukke urter og samle på krystaller. Men det kan også bare være at tage sig at sit eget helbred, da kvinder historisk har tilsidesat sit eget helbred for at drage omsort for andre. Så der er nok mange som dyrker hekseri i en eller anden form uden at kalde sig heks. Selv hvis vi ikke tror på eller forstår disse ting, er vi ikke bange for dem eller for dem der dyrker det. Så man får nok stadig nogle blikke, hvis man erklærer sig heks, men man bliver næppe drevet fra byen. Hekseri er faktisk blevet så populært at der findes højskoler der har hekseri på skemaet. Det er stærke fællesskaber med bl.a. feministisk teori på skoleskemaet.

Har moderne hekse så også katte? Ikke nødvendigvis, men det er ikke ualmindeligt at de har en såkaldt “familiar”. Hekse har ofte en makker i form af en kæledyr, som de er stærkt forbundet med. De fungerer både som guides og selskab og det kunne sagtens være en kat.

I dag har både heks og kat fået et anderledes og mindre intimiderende udtryk i kunsten. Begge kan være deciderede nuttede eller have et mere yndefuldt udtryk og er i højere grad afbilledet som værende i kontakt med naturen frem for det onde. Det er langt fra den grønhudet gamle heks med vorter og den rundryggede kat, som jeg kender som skurke fra barndommens eventyr.

Om du skal se bål i aften eller ej, ønsker jeg dig en magisk Sankt Hans. Tak fordi du læste med.

Læs også

Fastelavn og Katte

Kilder

Danmarks sidste heks
Hekseritualer på skemaet
Hvorfor blev hekse pludselig henrettet under Christian 4.?
Højtid: Sankt Hans
Brædning på bål